Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

Ενδεκάδα αφιερωμάτων. Γιάννης Σελιανίτης.

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις και βρείτε τι είδους φίλαθλος του Θεσπιακού είστε.

1. Ποιος έπαιζε τον Κ. Κανάρη στην ομάδα της σχολής του στη Χίο ως αρχηγός της;
a. Ο Καντάφι.
b. Ο Σελιανίτης Ι.
c. Ο Λάμπρου Αλ.

2. Ποιος έδειξε ότι αν και απροπόνητος μπορεί να προσφέρει πολλά και ότι είναι Α’ κατηγορίας παίχτης;
a. Ο Thanos
b. Ο panagos
c. Ο Σελιανίτης Ι.

3. Αν είναι κάποιος να μην τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για το καλάμι του αντιπάλου επιθετικού, αυτός μπορεί να είναι ο:
a. Ο Χριστόπουλος
b. Ο Σελιανίτης Ι.
c. Ο Χρήστου Π.

Σε όλα τα παραπάνω η σωστή απάντηση είναι η προφανής.

Ο Γιάννης είναι από τους πιο «επιπεδούχους» ποδοσφαιριστές του Θεσπιακού. Αρχηγός της ομάδας του Πανεπιστημίου του, έπαιξε σε όλες τις θέσεις του άξονα αλλά και στις επιθετικές των γραμμών. Να σημειωθεί ότι η ομάδα αυτή συμμετείχε στην Α’ κατηγορία της Χίου και ο Γιάννης ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο εκεί. Τιμήθηκε, μάλιστα, με εύφημο μνεία για τις μάχες του με τους αντιπάλους επιθετικούς και αποτέλεσε έμπνευση για τον Ευγένιο Ντελακρουά που έχει αποθανατίσει τη δράση του Σελιανίτη Ι. στο διάσημο έργο του «Η σφαγή της Χίου».

Μετά την παιδική που θριάμβευσε όταν γαλουχήθηκε η γενιά των 30 της ομάδας, η δεύτερη ποδοσφαιρική γενιά των 25 είναι αυτή που ανήκει ο Γιάννης ως ένας από τους τρεις (3) αντιπροσώπους της.

Ο Σελιανίτης Ι. ανήκει, επίσης, στην ομάδα των παιχτών με κύριους αντιπροσώπους τον αρχηγό και τον ίδιο, όπου η «βρώμικη» δουλειά εντός του γηπέδου δεν φαίνεται και δεν μπορεί εύκολα η εξέδρα να του αποδώσει το «ευχαριστώ» για τις λυτρωτικές και αυτοθυσίας ενέργειες που έχει διαπράξει, προκαλώντας πολλές φορές τον τραυματισμό του.

Σε ένα από τα φεγγάρια της Χίου έφτασε στο σημείο της διάσεισης όταν σε μια κόντρα με έναν πιο εύσωμο επιθετικό κατάφερε χτύπημα στο κεφάλι του. Ο Γιάννης, παρόλα αυτά, συνέχισε να παίζει μέχρι οι ζάλες να κάνουν το σκορ 187.534- 12.254. Η τύχη του ως άνω επιθετικού μας είναι άγνωστη. Φορ… Αγνοείται…

Ο John V (V for Vaikousis…) ήρθε, αφού ολοκλήρωσε τις εκκρεμότητες στη Χίο, ανέτοιμος, χωρίς προετοιμασία και κατάφερε να γίνει παίχτης καταλύτης στην άμυνα της ομάδας μας. Η απόδοσή του δείχνει τα ποδοσφαιρικά περιθώρια που υπάρχουν στο βαθμό που παρακολουθήσει μια ολοκληρωμένη προετοιμασία.

Άξια αναφοράς είναι και η στάση του για το γεγονός ότι παρόλο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει συνηθίσει να έχει, μπήκε στο κλίμα της ομαδικότητας που έχει επιτευχθεί φέτος και δεν σήκωσε σημαία μη παραγωγικού και αδιέξοδου εγωισμού από την αρχικά επικουρική συμμετοχή του. Αντίθετα, ενίσχυε την «τρέλα» της ομάδας με την γνωστή δική του και ανεβάζει τον δείκτη του πάθους μας για άνοδο στη Δ’ (αν και έχει έξοδα) στο κόκκινο. Βέβαια, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, δεν έμεινε εκεί, αλλά κατάφερε να καλύψει χαμένο έδαφος σε όρους προπόνησης και να γίνει ο ανταγωνιστικός παράγοντας, πρωταγωνιστής σε πολλούς αγώνες και να περάσει στην πρώτη γραμμή της μάχης μας.

Ο Τσαλού και τα τάκλιν του, ο Κιούσης και η εμπειρία του βγάζουν στο mixer του ποδοσφαίρου τον Βαϊκούση. Πάθος και αυτοσυγκράτηση, ορμητικότητα και εμπειρία είναι χαρακτηριστικά που σε κάθε ενέργεια του Σελιανίτη αναδύονται στο χόρτο.

Οι τεχνικές του ικανότητες δεν είναι αναγκαίο να επισημανθούν μιας και το ότι έχει παίξει σε θέσεις όπως αμυντικός χαφ, δεξί και αριστερό χαφ αποδεικνύουν ότι αποτελεί σύνθετο παίχτη με τεχνικές αρετές. Μαρτυρίες στα γήπεδα της Χίου θέλουν τον Γιάννη να οργώνει το γήπεδο σε όλα τα μήκη και πλάτη και να τροφοδοτεί καταπληκτικά τους επιθετικούς του με πλούσιο ρεπερτόριο κάθετων, διαγώνιων μπαλιών, αλλά και εξαιρετικών σεντρών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Χίο σε πλήρη προπόνηση ήταν «μία ταχύτητα πάνω» από τους ελαφρύτερα, εν τέλει, προπονημένους του τότε Θεσπιακού (η σύγκριση έγινε στις προπονήσεις Χριστουγέννων και Πάσχα όπου ήταν στο χωριό μας).

Η χρησιμοποίησή του για τον φετινό Θεσπιακό στο κέντρο σε αποστολές αυτοκτονίας και η υψηλή συγκέντρωση που επιδεικνύει οδήγησαν τον Μπέκα να του εμπιστευτεί και τη νευραλγική θέση του ελεύθερου αμυντικού και κάποιες φορές σε αυτή του αμυντικού χαφ. Και εκεί έδειξε πόσο καλός ποδοσφαιριστής είναι. Ηρωικό παιχνίδι και στυλ αυτοθυσίας είναι ιδιότητες που τον τοποθετούν στην καρδιά των φιλάθλων που απολαμβάνουν το σόου του (Saw II).

Είναι πολλές οι φορές φέτος όπου ο Γιάννης διακρίθηκε στις αμυντικές του επιδόσεις. Σκληρός κόφτης και έξυπνος πάνω στη μπάλα δείχνει ότι ανήκει τουλάχιστον στην Α’ κατηγορία και ότι η ομάδα μας έχει να περιμένει πάρα πολλά από αυτόν. Παρόλο το γεγονός ότι ανήκει στην ως άνω γενιά που μεγάλωσε χωρίς την υποχρέωση να παίζει (3 ή 4 μικροί όπως τα τελευταία χρόνια) κατάφερε να έχει μεγάλη εμπειρία και, παράλληλα, πολλά χρόνια μπροστά του για να φορά την μπλε φανέλα.

Αν η κίτρινη ήταν τραπέζι, ο Γιάννης θα το είχε κάθε Σάββατο ρεζερβέ. Ευτυχώς που οι διαιτητές τις κάρτες τις παίρνουν μαζί τους, γιατί αν τις έδιναν στον ποδοσφαιριστή που τις δείχνουν, ο Γιάννης θα ήθελε οργανωμένο σύστημα logistics για να τις εναποθέσει. Αν έβρεχε σε κάθε κίτρινη κάρτα που παίρνει, η Κωπαΐδα θα απαιτούσε ξανά έργα αποξήρανσης. Αν έκλεινε ο Βάικ τον Τσαλού και το αντίστροφο, κανείς δεν θα ήθελε να φέρει τα παιδιά του στο γήπεδο. Θα είχαμε φέρει όλον τον Καούσια στον πάγκο και από το αμάξι του panagos θα ακούγοντας το άσμα «Η μανά η Τούρκα, η μάνα η Γκρέκα τους κλαιν ακόμα».

Είμαστε, λοιπόν, περήφανοι που έχουμε συμπαίχτη τον Γιάννη… Και όχι αντίπαλο…

Σκεφτείτε τι άποψη μπορεί να έχει κάποιος αντίπαλος για τον Γιάννη, αν μάθει ότι το παρατσούκλι που του απέδωσαν οι συμφοιτητές του και το Κέντρο Υγείας Χίου ήταν «Τσεκούρι…»! Έτσι εξηγείται και η ειδικότητά του στην Πολεμική Αεροπορία, Πυροσβέστης. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι από τα πρώτα ρήματα που έμαθε να κλίνει στο Δημοτικό ήταν το «θολώνω» σε όλους τους χρόνους.

Επίσης, ο Βαϊκούσης είναι από τους λίγους αμυντικούς των ελληνικών πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών που κάθεται «περίπτερο».

Παρόλα αυτά έχει την αμέριστη υποστήριξη από τον Μπέκα του οποίου τα χέρια έλυσε ο Γιάννης όντας ένας παίχτης με προσόντα και ικανότητες που δεν μπορεί εύκολα μια ομάδα των κατηγοριών μας να έχει. Έχει πράγματι την πολυτέλεια ο Θεσπιακός να έχει έναν ακόμη αμυντικό παίχτη με αθλητικότητα και καλή γνώση της μπάλας που λίγοι αμυντικοί (πιστέψτε με), ακόμη και στην Α’ κατηγορία, έχουν.

Επίσης, τον έχει τιμήσει το Contrabado με ειδικές αναφορές. Όπως καταλαβαίνετε το Contrabado δεν αφορά στο γνωστό παλιό μπαρ της Θήβας αλλά στο e-περιοδικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκεί έγραψε το πρώτο του άρθρο με τίτλο: «Εσύ το θέλησες φίλε…» και εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές «Οι αναμνήσεις ενός γκολ» και «Η προβολή και η αποβολή». Βραβεύτηκε από την Συνομοσπονδία Μαστιχοπαραγωγών Χίου με τον τίτλο «ΔΕΝ ΜΑΣΑΩ» 2004.

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του Γιάννη V ελπίζουμε να μην μας στερήσουν τη συμμετοχή του στον Θεσπιακό μας μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια και να πιάσει την κοιλιά του. Και εμείς θα τον “πηγαίνουμε” διότι «Το ξύλο πολλοί εμίσησαν, τον Βαϊκούση κανείς»…

Αγαπημένη του φράση: «Ποιος σε χτύπησε;… Εντάξει άστο…»
Αρ. φανέλας:
5
Ήρωας:
Hans Christian Marlboro (3€), Χρήστος Μαλαδέρνεις

7 σχόλια:

panagos είπε...

Ελα ρε παιχταρα. Κοναν ο Γιανναρος. Παιξε την μπαλα σου κι ασ' τους να λενε. Κι αν εχουν αντερα ας ερθουνε να σε τριπλαρουν.

bill είπε...

Πρέπει να σου κάνει η ομάδα ένα δώρο στο τέλος του πρωταθλήματος,ξέρεις τι προτείνω;;;"το χρυσό δρεπάνι"
Παιχταρά μου συνέχισε να αλωνίζεις με τέτοια λύσσα τα ποδοσφαιρικά τερέν.Όπως αναφέρθηκε και στο αφιέρωμα θα ήθελα να σε δω σε μια μάχη με τον Τσαλού...
Παναγιά μου βόηθα!!!

Ανώνυμος είπε...

o giannis einai enas kai monadikos
skeparni san ayto dinamiko
opou kai na psaxo den tha vro
tsigaropoli trelle esi
fovos kai tromos stin perioxi
to kalitero tsekuri
to kalitero tripani
to exei tu vaikusi o gios o giannis

kyr είπε...

Πιστεύω το καλύτερο σχόλιο γράφτηκε παραπάνω με την απίστευτη απαγγελία Γιάννη.....keep walking!!!!

ΤΣΑΛΟΥ είπε...

O Γιάννης εκτός απο καλός παίχτης είναι και γαμώ τα παλικάρια!Εύχομαι να είναι παντά καλά και να συνεχίζει να κλαδεύει για πόλλα χρόνια ακόμα τους αντίπαλους επιθετικούς!Θα προτείνω να σε πάρουν και στο δήμο για κηπουρό γιατί κάνεις πολύ καλή δουλειά!!!

giorgio είπε...

geia sou re gianni paixtara..........opote paizei ta dinei ola kai den afinei antipalo gia antipalo......axios.......kai synexiste oloi tin prospatheia dynamika

gelob είπε...

Το 7ο σχόλιο... Παιχταράς. Σου έχω αποστολή στο οικογενειακό της Πέμπτης. Το όνομα θα στο πω άλλη στιγμή γιατί προηγούνται πόδια Ερυθρά.