Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Γιώργος Κωστογιαννόπουλος.

Για την ανάγνωση του παρόντος αφιερώματος παρακαλούμε πρώτα πατήστε στο κέντρο του κάτωθι εικονιδίου και αυξήστε την ένταση στα ηχεία.


Φίλοι επιθετικοί παρακαλούμε όπως περάσατε από το Τ.ΥΓ.ΕΠΙ.Β. για τις αποζημιώσεις σας. Όσοι έχετε έρθει γήπεδο έχετε δει τον Γιώργο. Από τους πιο σκληροτράχηλους, αλλά ποτέ «βρώμικους» αμυντικούς ο Γιώργος είναι από αυτούς που κερδίζουν τον συμπαίχτη, τον προπονητή αλλά, όπως διαπιστώνετε, και τον κόσμο.

Ο Γιώργος, λάτρης των πανηγυριών, δράττει οποιαδήποτε ευκαιρία για να συμμετέχει σε αυτά. Είτε ως θεατής του Θεσπιακό παλαιότερα, είτε ως παίχτης στον Τυφαϊκό και Θεσπιακό, είτε σαν απλός αδίστακτος χορευτής, δίνει την εντύπωση της λύτρωσης στους ήχους της λέξης «γκολ», αλλά και «Λιβανατέικος…». Καπνογόνα, αυτοεκτόξευση και Καγκέλια στα γόνατα είναι λίγες από τις αντιδράσεις του.

Το ποδοσφαιρικό του συρτό (στα 13) το ξεκίνησε από την ομάδα του Περιστερίου «Πράσινα Πουλιά» (δεν χωρά αστεϊσμός διότι διαβάζεται και από Ολυμπιακούς) για τα οποία πετούσε για περίπου 10 χρόνια. Εκεί έπαιξε λίγο ως δεξί μπακ αλλά γρήγορα ο προπονητής είδε τον υψηλόσωμο και δυνατό Γιώργο στο κέντρο της άμυνας. Από εκεί και πέρα ο χώρος μεταξύ περιοχής και κέντρου έγινε το βασίλειό του (για έλα…).

Ο Κωστογιαννόπουλος (για τους Αθηναίους) δεν είναι ο σκληροτράχηλος αμυντικός που βρίσκει την μπάλα μετά από υπεύθυνη δήλωση (άρθρο 8 Ν.1599/1986), παράβολα και διατυπώσεις. Έχει αξιοζήλευτη τεχνική κατάρτιση, που σαν απόδειξή της μπορεί να θυμίσει κανείς τις επελάσεις που πραγματοποιεί διανύοντας τα ¾ του γηπέδου, φθάνοντας μάλιστα και στην επίτευξη γκολ επί της Ένωσης (Αντίκυρα- White Houses).

Ο Γιώργος αν φημίζεται για κάτι, αυτό σίγουρα θα είναι τα tackling ακριβείας που επιχειρεί μπροστά σε κάθε φημισμένο και ακριβοπληρωμένο (και μη βέβαια) επιθετικό. Και επειδή Γιώργος χωρίς τραγούδι δεν μπορεί, θα αναφέρουμε το ρεφραίν που τραγουδά ο δύσμοιρος επιθετικός στον προπονητή του αναφερόμενος στον Κωστογιανόπουλο: «Με σκό-τω-σε για-τί θα τον περ-νού-σα…». Ο Γιώργος δε τραγουδά στον επιθετικό που μαρκάρει: «Μι-α μπά-λα μό-νο φτά-νει αερο-πλάνο να σε κά-νει…». Ο ίδιος έχει αφήσει στην παρακαταθήκη με τις ατάκες των απανταχού γηπεδόφιλων το «Κάνω τάκλιν και στην άσφαλτο…» που έχει πάρει διαστάσεις μύθου για τις διαθέσεις του.

Στις γιορτές που πέρασαν ο Γιώργος εξέπληξε του συμπαίχτες του, κατά το καθιερωμένο χαρτοπαίγνιο, όταν η «μάνα» του ζήτησε να «κόψει» δίνοντάς του την τράπουλα και ο Γιώργος με ένα τάκλιν στη τσόχα έστειλε την τράπουλα και τις μάρκες στο πάτωμα. Υπερευαίσθητα τα αμυντικά του αισθητήρια όργανα του αντέδρασαν.

Ο προπονητής Μπέκας έχει να το λέει για την ομαδικότητα του Τσαλού μιας και όλες του οι αντιδράσεις είναι σύμφωνες με το καλό της ομάδας. Αναγνωρίζει σαφώς τις ικανότητες του προτιμώντας τον φανατικά για την υπεράσπιση των μετόπισθεν της ομάδας μας. Στις προ του αγώνα οδηγίες του ο Μπέκας είναι σαφής προς τον Γιώργο: «Γιώργο! Να φανεί σαν ατύχημα…».

Η ηθική του ποιότητα είναι δεδομένη, όπως και η ερημοκαστραίικη λεβεντιά. Αποκορύφωμα αυτών είναι ο θρυλικός (για τον Τυφαϊκό) αγώνας με τον Ατρόμητο Σχηματαρίου όπου ο Γιώργος πραγματοποίησε τάκλιν, άστοχο αυτή τη φορά, στον επιθετικό της αντιπάλου ομάδος. Το αποτέλεσμα ήταν η πτώση (σκάσιμο) των δύο μονομάχων στο χόρτο. Τότε ο Γιώργος αγκαλιάζει και ασπάζεται δις το θύμα (ακριβώς σαν να ‘ταν μετά από σταυρωτό ρημοκαστραίικου γλεντιού) και του λέει με ενδιαφέρον «Είσαι καλά παλικάρι μου;…» αφήνοντας έκπληκτο και με ανάμικτα τα συναισθήματα νεύρων, αγάπης και αναγνώρισης τον παθόντα επιθετικό.

Οι αμυντικές του ικανότητες είναι γνωστές σε όλους τους θεατές του φετινού Θεσπιακού. Κοντός και γρήγορος, ψήλος και αργός είναι επιθετικού στοιχεία που δεν βγαίνουν εκτός του βεληνεκούς των ποδιών του. Πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι δεν αφήνει να περνά καμία «γιόμα» ή σέντρα. Ο κατά τα φαινόμενα σκληρός σταματιτής (stopper) έχει ελάχιστες κάρτες (κίτρινες) και καμία κόκκινη. Ο χειρούργος επιθετικολόγος Τσαλού είναι από τους πιο χαρισματικούς ποδοσφαιριστές του φετινού Θεσπιακού.

Είναι περιττό να πούμε ότι είναι ένας από τους 3- 4 ποδοσφαιριστές που λατρεύεται πλήρως και κατηγορηματικά από τους φίλους της εξέδρας. Και είναι λογικό μιας και σε κάθε αγώνα καταθέτει τη ψυχή του. Κατά τις 10:00 π.μ. ήταν Γερμανία σε ταξίδι (μάλλον στις ακαδημίες της Bayern München) και κατά τις 2:30 μ.μ. ήταν εις τας επάλξεις της ομάδας μας στις εγκαταστάσεις του Αγίου Σπυρίδωνα στη Λιβαδειά.

Για τον Γιώργο για όσο βαστά η καρδιά του το πήγαινε- έλα Αθήνα- Θεσπιές και τανάπαλιν, ελπίζουμε να προσφέρει τις ποδοσφαιρικές του υπηρεσίες εκεί που του πρέπει… Στον Θεσπιακό…

Αγαπημένη του φράση: Γεια σου Κόρο αθάνατε!
Ήρωας: Η «Γιαγιά»
Αρ. Φανέλας: 13

Δεν υπάρχουν σχόλια: