Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008

Θεσπιακός. Μια σύγχρονη αθλητική ιδέα, ένα καμάρι της περιοχής.

Μέρος πρώτο. (1964 και πριν, έως το 1968).

Θεωρούμε χρέος μας να κάνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στον ΘΕΣΠΙΑΚΟ Α. Ο. πού για πολλές δεκαετίες ενώνει τους νέους της περιοχής μας, τους γυμνάζει και τους διαπαιδαγωγεί στα αθλητικά ιδεώδη της άμιλλας και της αλληλεγγύης.

Το σύντομο ιστορικό ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του 40, οπότε αρχίζει τυπικά να υπολειτουργεί η ποδοσφαιρική ομάδα με την επωνυμία «ΠΑΝΘΕΣΠΙΑΚΟΣ», με το επίθετο που χρησιμοποιούσαν όλες οι τότε ομάδες θέλοντας ίσως να δώσουν χαρακτήρα ολικής συμμετοχής στο άθλημα. Είχαμε ρωτήσει έναν από τους πρωτεργάτες του σημερινού ΘΕΣΠΙΑΚΟΥ, Δήμο Αδάμ, ο οποίος δεν ζει τώρα, να μας πει για τις συνθήκες πού επικρατούσαν τότε. «Μια μικρή παρέα αποφάσισε να συγκροτήσει ποδοσφαιρική ομάδα για να δίνει φιλικούς αγώνες με τα γειτονικά χωριά. Πέντε άτομα λοιπόν από το χωριό βάζουν το 1950 τα θεμέλια για την ανάπτυξη του συλλόγου. Δήμος Αδάμ, Αγγελής Αδάμ, Μπάμπης Μελισσάρης, Στέλιος Αράπης και κάποιος ονόματι Δράκος από τη Δομβραίνα, ο οποίος εργαζόταν και κατοικούσε στο χωριό μας. Ήταν η πρώτη πεντάδα. Το φυτώριο του σημερινού ΘΕΣΠΙΑΚΟΥ. Τα προβλήματα ήταν τεράστια. Γήπεδα είχαν μόνο λίγα χωριά. Προνομιούχο τότε το χωριό μας (σήμερα βέβαια εν έτι 2008, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά ), είχε το δικό του γήπεδο στη θέση πού σήμερα είναι ο σκουπιδότοπος. Δομβραίνα, Αλίαρτος, Αϊ Γιώργης ήταν τα άλλα χωριά της περιφέρειας πού είχαν δικό τους γήπεδο.

Συμπληρώνοντας ενδεκάδα από τα γύρω χωριά, με ότι μεταφορικό μέσο είχαμε στη διάθεσή μας, φορτηγά ή τρακτέρ, ξεκινούσαμε για να δώσουμε φιλικά παιχνίδια με τις γύρω ομάδες. Τα παιχνίδια γίνονταν αργίες και γιορτές με ότι υλικό είχε ο καθένας. Οι φανέλες δεν ήταν ίδιες, ο καθένας φορούσε ότι είχε στη διάθεσή του και όταν αγοραζόταν κάτι καινούριο παπούτσια ή μπάλα ), φυλασσόταν ως κόρη οφθαλμού για τυχόν φθορές. Αργότερα ή ομάδα του «ΠΑΝΘΕΣΠΙΑΚΟΥ» συμπληρωνόταν εξ ολοκλήρου από παιδιά του χωριού πού φοιτούσαν στην Αθήνα και όποτε χρειαζόταν έρχονταν στο χωριό να πλαισιώσουν την ομάδα και να δώσουν τα παιχνίδια (Χρ. Κουρούνης , Αντ. Δημητρίου, Γεωργ. Α. Κάπρος, Βαγ. Μελισσάρης, Γεωργ. Μάμαλης., Γεωργ. Δ. Κάπρος, ήταν τα παιδιά πού αποτελούσαν την ομάδα τότε μαζί με τους πέντε πού αναφέραμε στην αρχή». Φτάνουμε με το ρυθμό αυτό και δίνοντας πάντα φιλικά παιχνίδια στο 1964 όπου ιδρύεται σωματείο με την επωνυμία «ΘΕΣΠΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ». Είναι ή πρώτη φορά πού ή ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού αποκτά συνοχή, εκλέγει διοίκηση και φορά φανέλες με τα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας. Άσπρο και Μπλε. Η πρώτη διοίκηση του αναγνωρισμένου πλέον «ΘΕΣΠΙΑΚΟΥ» είναι: Δημήτριος Δημητρίου, Γιάννης Μελισσάρης, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Όθωνας Σαμαρτζής και τεχνική ηγεσία έναν από τους παλιούς τον Δήμο Αδάμ. Όπως είναι φυσικό και η ενδεκάδα με την πάροδο του χρόνου αλλάζει. Τώρα πλέον την αποτελούν οι: Γιώργος Στάθης, Μιχάλης Χατζής, Χαράλαμπος Χατζής, Χαράλαμπος Ι. Κουτσούρης, Ξενοφών Μελισσάρης, Νίκος Μελισσάρης, Δημήτρης Μελισσάρης, Αλέκος Μελισσάρης, Χαράλαμπος Παπανικολάου, Χαράλαμπος Β. Παπανικολάου, Χρήστος Κάπρος, Σωτήρης Δρίτσας και Δήμος Ρουσέτης. Το πρωτάθλημα τότε ήταν μεικτό Εύβοιας – Βοιωτίας με τη διοίκηση και τους διαιτητές όλους από την Χαλκίδα. Τις πρώτες χρονιές ο «ΘΕΣΠΙΑΚΟΣ Α. Ο.» συνέχισε να δίνει φιλικά παιχνίδια με τις γύρω ομάδες αλλά και με ομάδες Α΄ Εθνικής κατηγορίας καθώς και την τότε ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΠΛΩΝ πού ήταν το καμάρι του ποδοσφαίρου στη χώρα φέρνωντας πάντα άριστα αποτελέσματα. Στο μεταξύ οι συνθήκες δεν είχαν αλλάξει και πολύ από παλαιότερα, ο αγωνιστικός χώρος ήταν κακός και πολλές φορές το χειμώνα δίνονταν αγώνας μέσα στα χιόνια. Αυτό όμως δεν σταματούσε τους κατοίκους του χωριού όταν γινόταν αγώνας στην έδρα μας να έχουν καθολική συμμετοχή. Όλο το χωριό με πρώτους τους γέροντες πού έφερναν και τα καρεκλάκια μαζί τους για να παρακολουθήσουν πιο άνετα τον αγώνα, έδινε το παρόν στο γήπεδο. Μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Δρίτσας: «Τις Κυριακές αυτές μπορούσε ο καθένας να ληστέψει το χωριό».

Με τις συνθήκες αυτές λοιπόν προχωράμε έως το 1968 όπου λόγω δικτατορίας διαλύεται ο σύλλογος και διορίστηκε διοίκηση εκ των άνωθεν…

Το άρθρο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε, το Μάιο του 1993, στο πρώτο φύλο των «ΘΕΣΠΙΑΚΩΝ», από τον Γιώργο Δελή. Το προσαρμόσαμε στα σημερινά δεδομένα αλλάζοντας ελάχιστα πράγματα στο κείμενο.

Φωτ. 1: Ενδεκάδα 1959 (ΠΑΝΘΕΣΠΙΑΚΟΣ). Αρχείο Σωτ. Μήτσαινα.

Φωτ. 2: Ομάδα 1964. Αρχείο Σωτ. Δρίτσα.

Φωτ. 3: Ομάδα 1964 (με κλασική εμφανίση). Αρχείο Χαρ. Κουτσούρη.

Φωτ. 4 και 5: Ομάδες 1966 και 1968. Αρχείο Σωτ. Δρίτσα.

Φωτ. 6: Το πρώτο σήμα του Θεσπιακού.

Φωτ. 7: Οι εμφανίσεις και τα χρώματα της ομάδας μέχρι εκείνη τη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: